Historijat

Balneološko-rekreativni centar Terme Gračanica

Prepoznatljiv po bazenima sa termo-mineralnom vodom, nalazi se u Sprečkom polju, tačnije na desnoj obali rijeke Spreče, u lijepom prirodnom ambijentu, punom zelenila i ugodne hladovine.

Ovo područje, a posebno uži dio grada Gračanice još početkom 19. stoljeća privuklo je pažnju istraživača geologa.

1824.

Prvi historijski podaci o korištenju termo-mineralnih voda na području Gračanice datiraju iz davne 1824. god. Po odobrenju Osmanske vlasti, francuski istraživač Ami Boue 1836.god. je boravio na ovom području i prvi evidentirao pojavu termo-mineralnih voda i kiseljaka.

1919.

Po nalogu Austro-Ugarske vlasti na ovim terenima je boravio i istraživač F. Katzer koji je tematskim geološkim istraživanjima 1919. god. potvrdio postojanje termo-mineralnih voda, kiseljaka, magmatskih stijena i nekih rudnih pojava.

Nakon toga ovim istraživanjima se bavilo više istraživača: S. Miholić, J. Josipović, Lj. Čvorović, J. Batunić, N. Miošić i J. Bać, čiji se radovi odnose na termo-mineralne vode.

1970. - 1985.

U novije vrijeme prva bušenja i ispitivanja vršena su u periodu 1970. – 1985. god. od strane Geološkog Instituta iz Sarajeva, o čemu postoje pisane studije. Tada je dokazan ogroman hidrotermalni potencijal ovog područja, da bi se nakon 1985. god. započelo sa eksploatacijom termo-mineralnih voda i plina CO2.

Nakon 1992. do 1995.

Nakon agresije na BiH (1992.-1995.) kada je došlo do administrativne podjele opštine Gračanica, kao vršilac obnove i razvoja, te eksploatacije tih resursa, pojavljuje se Privredno društvo TERME d.o.o.

Naime, grupa gračaničkih privrednika, koji su prepoznali potencijal korištenja termo-mineralnih voda za rekreaciju i zdravstveni turizam, su 2002. god. izbušili bunar, te pri tom imali sreće da dobiju velike količine vode temperature 38°C. Nakon toga su otkupili zemljište i izgradili rekreacioni centar koji svojom ljepotom, ljekovitošću i zelenilom svake godine privlači veliki broj posjetitelja.