O kompleksu

Balneološko-rekreativni centar Terme Gračanica

Prepoznatljiv po bazenima sa termo-mineralnom vodom, nalazi se u Sprečkom polju, udaljen 500m od magistralnog puta Doboj-Tuzla.

Smješten je na desnoj obali rijeke Spreče, u lijepom prirodnom ambijentu, punom zelenila i ugodne hladovine.

Zahvaljujući ovom kompleksu Gračanica je postala poznata kao centar banjsko-rekreativnog turizma.
Ovaj rekreacioni centar sadrži tri bazena sa termo-mineralnom vodom: jedan otvoreni, jedan natkriveni i jedan zatvoreni.

Temperatura vode u zatvorenom bazenu je 37°C, a u ostala dva se kreće u rasponu 30 – 33°C, zavisno od vanjskih uslova.

Banjsko-rekreativni turizam

Kompleks takođe sadrži smještajni kapacitet u vidu bungalova. To su mini drvene kućice, savršeno uklopljene u prirodni ambijent. Svaka kućica sadrži po dva kreveta i mini terasu sa pogledom na bazene. Sve uređeno u skladu sa prirodom kako bi pružili potpuni ugođaj i odmor našim posjetiocima.

Naši posjetioci se takođe mogu osvježiti i okrijepiti uz jelo i piće u našem restoranu, a za potpuno uživanje i opuštanje tu je i mini spa centar, sa prostorom za masažu i saunom. Neposredno uz kompleks nalazi se i ogroman parking prostor.

Sastav i karakteristike vode

Termo-mineralna voda iz našeg bunara koji se nalazi u samom kompleksu, dolazi sa dubine 330m i na izvoru ima temperaturu 38°C što je svrstava u grupu hipertermalnih voda.

Po svom sastavu spada u grupu hipermineralnih voda sa visokim sadržajem kalcija, natrija, magnezija, hidrogenkarbonata, te otopljenog CO2. Bogata je silikatima, željezom i efektivnim mikroelementima, te hidrogensulfidom i fluorom. Po pH vrijednosti spada u blago kisele vode.

Voda je atestirana i verificirana od većeg broja eminentnih institucija.

Dobra osobina ove vode je što zbog svog sastava nije pogodan medij za razvoj bakterija i štetnih mikroorganizama, te je kao takva sterilna. To je izuzetno bitno zbog zaštite od infekcija korisnika naših bazena.

Sve prednosti termo-mineralne vode

Prema balneološko-hemijskom sastavu ova voda predstavlja bazu za balneomedicinsku upotrebu, prije svega u vidu kupki.

Njeno osnovno djelovanje zasniva se na ljekovitosti vodoniksulfida koji se perkutano brzo prenosi do vaskularnih struktura i ugrađuje u rastresito vezivno tkivo, mišićne i kartiloginozne strukture djelujući antiinflamatorno.
Hidrostatski potisak i pritisak su takođe važni terapijski činioci u hipotermalnom miljeu za stanja nakon povreda, reumatskih oboljenja i oštećenja perifernih nerava.

Ova voda takođe djeluje antiinflamatorno kod ginekoloških oboljenja, te kod kožnih oboljenja tipa ekcema, dermatitisa i psorijaze.

Na osnovu svog sastava i bakteriološke ispravnosti ova voda je primjenjiva i za pijenje u malim količinama kod gastričnih oboljenja, oboljenja jetre i žučnih kanala, jer pojačava biligenezu izazivajući holeretične i holagogne efekte, djelujući takođe na smanjenje šećera u krvi, ali pod nadzorom ljekara.

Indikacije za primjenu termo-mineralne vode kompleksa Terme